Friedensreich Hundertwasser, geboren als Friedrich Stowasser, (Wenen, 1928) was een Oostenrijkse kunstenaar en architect. In 1949 ontdekte hij dat ‘sto’ in de Slavische talen ‘honderd’ betekent. Daarom bedacht hij een pseudoniem en veranderde zijn naam in Hundertwasser.
Hundertwasser verzette zich tegen het rationele in de architectuur. In zijn ogen is de verhouding tussen de mens, leefomgeving en de natuur verstoord door de rechthoekige lijnen waarin het leven gedwongen word. “Het leven en ons lichaam zijn niet recht, het kan ons zelfs ziek en ongelukkig maken als we niet trouw blijven aan onszelf”.
De schilderijen van Hundertwasser zijn niet eenvoudig onder te brengen bij een kunststroming. Zijn werk heeft weinig invloed gehad op andere kunstenaars en stromingen, hij is een outsider gebleven.
In zijn schilderijen gebruikt hij heldere kleuren, golvende lijnen, omkaderde vlakken, spiralen en goud of zilverkleurige versieringen. Hij gebruikt symbolen uit de architectuur en het dagelijkse leven zoals huizen, ramen, deuren, bomen, boten, hekwerken, uivormige koepels en straten.
Kenmerkend voor Hundertwassers architectuur is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen. Het materiaalgebruik is opvallend: veel keramiek in harde kleuren. Ook de natuur heeft een belangrijke plaats in zijn werk. Hij liet bomen uit raamvensters groeien: de zognaamde boomhuurder. Maakte grasdaken en het afvalwater werd door waterzuiverende planten gereinigd. Zijn gebouwen hebben een sprookjesachtige uitstraling. Hundertwasser werd ook wel gebouwendokter genoemd omdat hij bestaande gebouwen radicaal veranderde en deze weer een ziel gaf.
De data van de workshop is in overleg met jou en/of je team. Meld je aan voor de workshop via het contactformulier. Werk je in het onderwijs? Weet dan dat de workshop voldoet aan de kerndoelen.
Kosten: € 27,50 p.p. per les
Duur: 3 lessen van 2,5 uur
Copyright © 2024
Website: StandOut