Kindertekening

Hoe verloopt de tekenontwikkeling eigenlijk?

Als een kleuter een koppoter tekent dan is dat volkomen passend bij de ontwikkeling van de kleuter, maar als een kind van 10 jaar koppoters tekent dan is dit opvallend en niet passend bij de leeftijd. Het zegt iets over de ontwikkeling, over het leven van het kind op dat moment.

Dus belangrijk om te weten is hoe de normale tekenontwikkeling verloopt, want pas dan kun je zien wat afwijkt en wat dit kan betekenen in het leven van het kind. Hoe fijn is het dan om het kind met deze kennis nog beter te kunnen begrijpen en tekenderwijs te kunnen helpen.

Een boom weerspiegelt het zijn

Probeer het volgende eens: laat alle kinderen die jij onder je hoede hebt een boom tekenen. Hang die tekeningen op en ga kijken hoeveel verschillende bomen je ziet. Zoveel kinderen, zoveel verschillende bomen. Kijk eens naar de wortels van de boom, de stam, is deze stevig of iel getekend? Kan de stam de kruin dragen? Is er aarde? Wat is er nog meer te zien?

Elk element in de tekening zegt iets over hoe het kind zich op dat moment voelt. In een tekening kunnen ook belangrijke signalen zitten die een kind niet kan, wil, durft of niet mag vertellen. Vooral jonge kinderen zijn ook nog niet in staat om woorden te geven aan hoe ze zich voelen, omdat ze cognitief nog niet zo ver zijn. Hoe mooi is het dan dat je in de tekening kunt zien hoe het op dat moment met het kind gaat?

Ga het gesprek aan

De tekening kun je als ingang nemen om samen op een ontspannen en ongedwongen manier in gesprek te komen. Door naar de tekening te kijken en te luisteren naar wat het kind erover vertelt, stap je in zijn of haar wereld.

Tekeningen kunnen signalen geven dat er iets niet in orde is.
Voordat wij deze signalen herkennen moeten wij eerst de
functie en betekenis van een normale kindertekening kennen.
Uit: Kinderen geven tekens. Theresa Foks- Appelman.

Tekenen is ook:

  • gewoon heel leuk;
  • een manier om je verhaal te laten zien;
  • grip krijgen op de wereld;
  • jezelf laten zien;
  • het samenwerken tussen de linker -en rechterhersenhelft;
  • oefenen van de grove en fijne motoriek;
  • werken aan de sociale, emotionele, cognitieve en creatieve ontwikkeling;
  • rustgevend.

Inspiratiedagen

Ben je geïnteresseerd in de inspiratiedagen? Bekijk dan hier de programma’s en bijbehorende data!

Ben je nieuwsgierig geworden naar Zinvol Tekenen? Geef je dan op voor een inspiratiedag!

Neem contact op

Bel: 06-28 14 75 77 of mail:

Copyright © 2020-Webdesign: StandOut Reclame